Postup vrúbľovania krok za krokomv

Naučte sa, ako jednoducho vrúbľovať melóny ako profesionál.

1
Výber vhodného času

- Najčastejšie sa vrúbľuje na jar (marec – apríl), keď miazga v podpníku začína prúdiť.
- Vrúble sa režú počas zimy a skladujú v chladničke alebo v piesku na chladnom mieste.

2
Príprava podpníka

-Vyber zdravú rastlinu (napr. semenáč alebo podnož).
-Odrež ju v požadovanej výške (zvyčajne 10–30 cm nad zemou).
-Rez musí byť čistý, hladký a rovnobežný.

3
Príprava vrúbľa

-Vyber zdravý výhonok s 2–3 púčikmi.
-Dolný rez urob šikmý – čo najdlhší rez na jednej strane.
-Ak robíš rozdvojený alebo sedlový rez, prispôsob ho podpníku.

4
Zvolená metóda štepenia

-Kopulácia (rovný rez) – ak sú podpník a vrúbeň rovnako hrubé
-Kopulácia s jazykom – presnejšie spojenie (oba rezy majú „jazýček“)
-Do štiepu – ak je podpník silnejší než vrúbeň (vyštiepenie podpníka a vloženie vrúbľa)
-Za kôru – keď miazga už prúdi a dá sa odlúpnuť kôra

5
Spojenie vrúbľa a podpníka

-Prilož vrúbeň na rez podpníka tak, aby miazgové pletivá (kambium) čo najpresnejšie priliehali.
-Pevne spoj a zviaž páskou (guma, fólia, štepárska páska).

6
Ošetrenie rany

-Rezné miesta (najmä odkryté drevo) natri štepárskym voskom – zabráni vysychaniu a infekciám.

7
Starostlivosť po vrúbľovaní

-Chráň miesto štepenia pred vysychaním, dažďom a priamym slnkom.
-Odstraňuj výhonky z podpníka pod miestom štepu.
-Po niekoľkých týždňoch (cca 2–3) kontroluj zrastanie.

Pozrieť fotogalériu vrúbľovania